Pasterstwo

Pasterstwo na Górnej Orawie

Fot. Centrum UNEP/GRID-Warszawa

Polska Górna Orawa jest krainą przylegającą do południowych stoków Babiej Góry i Pilska, a jej granica biegnie grzbietami tych gór.

Bacowie żywieccy

Fot. Centrum UNEP/GRID-Warszawa

Bacowie żywieccy znani jako świetni fachowcy, wypasali owce nie tylko w Beskidzie Żywieckim, Śląskim i Małym, ale także na Orawie i w Gorcacach.

Sałasznictwo Górali śląskich

Fot. Centrum UNEP/GRID-Warszawa

Życie beskidzkiego sałasznika samo w sobie toczyło się w symbiozie z przyrodą, jako, że to dzięki niej stworzył on i rozwijał swoją gospodarkę sałaszniczo-pasterską opartą o wypas owiec na halach.

Kultura pasterska

Fot. Centrum UNEP/GRID-Warszawa

Wokół pasterstwa rozkwitła kultura, której obrzędowość, zwyczaje oraz nazewnictwo stanowiły (w niewielkim stopniu i dzisiaj) nieodłączny element życia codziennego.